Американската компания "Спейс Екс" обяви, че възнамерява да изведе двама души на полет около Луната. Засега детайлите за мисията се пазят в тайна, но е обявено, че полетът е планиран за следващата година.

"Спейс Екс" признаха, че двама души, които се познават, са се свързали с нея и са поискали да им бъде организиран едноседмичен полет до Луната и обратно, но без да кацат на повърхността й.

От компанията не разкриват имената на космическите туристи, нито каква е цената на пътуването, но обявиха, че те са платили "значителна" сума пари. Двамата кандидати за пътуването трябва да бъдат подложени на медицински прегледи и проверки за физическата им годност.

Преди 3 години, основателят на „Спейс Екс” Илон Мъск обяви идеята си, която беше приета тогава за налудничава: „Много хора се опитаха да ме разубедят. Дори мой добър приятел ми направи колекция от видеа с провалени излитания, взривени ракети и ме накара да го изгледам”.

Пътуването ще се осъществи с безпилотен космически кораб, управляван от Земята. Подобен полет не е осъществяван от над 40 години.