Жителите на Великобритания ще бъдат изправени пред спад на доходите в случай на излизане на страната от ЕС, предупреди ръководителят на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуриа.

„След направените изчисления достигнахме до извода, че „Брекзит” е на практика данък. Грубо казано излизането от ЕС ще намали доходите на британците с една месечна заплата в следващите четири години. Според експертите жителите на Острова трябва да се приготвят за по-ниски приходи за по-дълъг период от време. Гуриа определи напускането на страната като „лоша идея”, която ще доведе до „значителни загуби”.

Очаква се британците да определят бъдещето си на референдум за напускането на ЕС на 23 юни. Неговото провеждане е част от предизборната компания на британския премиер Дейвид Камерън, който през февруари постигна сделка с Брюксел за условията на членството на Острова в ЕС.

Те включват предоставяне на по-голям суверенитет на британския парламент, защита на паунда, както и затягане на миграционните закони. Според Камерън тези промени трябва да насърчават британците да гласуват в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС.

Данните от последното проучване показва, че 46% от британците са за напускането на ЕС, а 44% подкрепят идеята за продължаване на отношенията между Лондон и Брюксел. ТАСС/БГНЕС