Потребителите в социалните мрежи спекулират с причините за проваления турски преврат. Спекулациите, че пучът е организиран от турския президент Реджеп Ердоган преобладават, като много хора изразиха притеснението си, че събитията от последната нощ ще дадат повод на президента да „прочисти редиците си”.

„Ердоган е много впечатляваща кино звезда, държа ни в напрежение през цялото време”, пише един потребител в социалната мрежа „Туитър”, който е споделил снимка на Ердоган, преработена да прилича на филмов плакат.

Друг потребител пише: „Ердоган получи точно това, което искаше – възможност да прочисти съдебната система. Примката се затяга все повече и повече”.

Друг потребител е споделил известната снимка от площад „Тянънмън”, позната като „Tank Man” с текст: „Само Китай и Пакистан могат да научат Турция как се прави преврат и диктатура”.

Реакции у нас

Българските потребители във „Фейсбук”, които цяла нощ следиха на живо извънредното студио на bTV Новините, оставиха стотици коментари в страницата на телевизията.

Голяма част от негативните коментари на българи са насочени към българското посолство в Турция в ранните часове на нощта. Лилия Есмер пише „Положението е тежко и е нормално да публикуват информация във „Фейсбук”, както го правят останалите държави, но разбира се Надето е заета”, като визира посланика ни Надежда Нейнски.

Красимир Митов също смята, че превратът е театър. Той написа „Ердоган пак изигра цяла Европа”.

Не липсваха и много крайни мнения, че и в България е време да се случи същото.

Други потребители заложиха на закачки като „Ердоган защо не разпусне турската армия? Като нас – няма да има главоболия с военни преврати, ще гледа яхти и гларуси на Мармарис, вместо да му бомбардират хотела”.

Една от най-споделяните снимки в интернет е тази на турския президент Реджеп Ердоган, който използва „Скайп”, за да се включи по Си Ен Ен Тюрк. Това провокира коментари като „Човекът, който се бореше срещу социалните мрежи, сега опря до тях. Е, това ако не е ирония”.

Преди време Ердоган се опита да забрани социалните мрежи в Турция, като каза, че носят само проблеми на хората.