Социалдемократите в Германия още не са решили дали ще преговарят с Меркел
Мартин Шулц не изключва нито един от вариантите за ново правителство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    4
Мартин Шулц
Снимка: EPA

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц обяви, че не изключва нито една възможност за формиране на ново правителство на страната, но подчерта, че това не означава автоматично, че новата „Голяма коалиция” с Ангела Меркел вече е факт, предаде „Ройтерс”.

ГСДП първоначално пое курс към твърда опозиция след парламентарните избори на 24 септември заради опасения, че ново влизане във властта заедно с консерваторите ще я обезличи напълно – знак за което беше най-ниският следвоенен резултат на социалдемократите на вота. Християндемократите на Меркел обаче не успяха да се споразумеят със Зелените и Свободните демократи и така даже политическото бъдеще на канцлера се оказа заложник на сложната ситуация.

Решителни преговори за правителство в ГерманияТази вечер германският президент Франк-Валтер Щайнмайер събира на среща лидерите на трите големи партии

„По отношение на сформирането на ново правителство, има широка подкрепа за това да не зачеркваме нито един вариант. Ясно опровергавам медийните информации, че съм давал зелена светлина за коалиционни преговори. Има много възможности за създаването на правителство. Трябва да ги изговорим помежду си. Това и ще предложа на ръководството на партията в понеделник”, обясни Шулц.

ХДС/ХСС твърдят, че зависи от социалдемократите дали ще има преговори, или ще се стигне до нови избори. Има обаче съмнения, че кабинетът няма да бъде сформиран преди март догодина.

  • 0
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре