Социалдемократите победиха с исторически резултат на вчерашните парламентарни избори в Румъния, след като заложиха на популистки национализъм в предизборната си кампания.

След преброяване на над 98% от гласовете Социалдемократическата партия (СДП) печели 46,15% от гласовете, Национално-либералната (НЛП) – 20,21%, Съюзът за спасение на Румъния – 8,5%, Демократичният съюз на унгарците в Румъния – 6,58%, Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) – 5,57%, а Партия „Народно движение“ – 5,3%.

Така в парламента влизат общо шест партии.

 

СДП получава 45,25% от гласовете в Сената и 45,09% в Камарата на депутатите, съобщи зам.-председателят на Централното избирателно бюро Мариан Мухулец, позовавайки се на частичните резултати. НЛП пък получава 20,32% в Сената и 19,96% в Камарата на депутатите.

СДП постигна категорична победа, като обеща на избирателите да напомпа милиарди евро в увеличения на заплатите и намаляване на данъците. Името на бъдещия премиер обаче остава загадка, коментира в. „Файненшъл таймс“.

Сред номинациите, смятани за „много вероятни“, изданието посочва вицепремиера Василе Дънку, когото определя като „реформистки настроен член на СДП“, а също така бившия премиер Виктор Понта и лидера на партията Ливиу Драгня. Номинирането на Драгня или Понта обаче може да не бъде одобрено от президента Клаус Йоханис, който изключи назначаването на премиер, обект на разследване за корупция.

Срещу Виктор Понта са повдигнати обвинения, а Драгня беше осъден за изборни измами през април, напомня британският финансов всекидневник.

Предварителните резултати показват значително възвръщане на позициите за СДП година след като бившият ѝ лидер Понта подаде оставка, преследван от обвинения в пране на пари, фалшифициране на документи и данъчни измами – обвинения, които той отхвърля, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Очаква се новият кабинет да бъде одобрен до Коледа.