Консерваторите на германският канцлер Ангела Меркел се споразумяха с потенциалните си партньори от социалдемократическата партия по климатичните цели за 2030 г. - знак за стабилен напредък в преговорите за управляваща коалиция, които и двете страни искат да приключват до седмица, предаде "Ройтерс".

След пробив по спорния въпрос за събирането на мигрантските семейства, партиите преодоляха други, не толкова трудни за договаряне теми, включително политиката в областта на климата. Преди това партиите се споразумяха за фиксиране на пенсионните вноски, разпределени между работниците и работодателите, на 20 процента от трудовото възнаграждение до 2025 година.

Снощи страните се договориха по стъпки за разкриване на още 8000 работни места в сферата на социалните грижи и за подобряване на заплащането.

Ако Германия не успее да състави ново правителство до Великден, това ще е катастрофа, предупреди днес водачът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер. "Това би довело до оправдан гняв сред населението. Ще направим всичко да избегнем това. То би било катастрофа за Германия", заяви лидерът на баварската партия - партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.