Истината е в ход и няма да може да бъде спряна, заяви Едуард Сноудън, който направи разкрития за строго секретни американски програми за подслушване на интернет, предаде Франс прес. 29-годишният Сноудън, който от 20 май е потърсил убежище в Хонконг заяви, че нападките срещу него, че е китайски шпионин, са били предвидими.

"Очаквах това още преди да изляза наяве", заяви бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност в пряк разговор с интернет потребители в сайта на британския вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

"Запитайте се: ако бях китайски шпионин, защо не избягах направо в Пекин? Нямам никакви контакти с китайското правителство. Работя само с журналисти", заяви Сноудън. Пекин също отрече Сноудън да работи за Китай. В излъчено в неделя интервю за „Фокс нюз” бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни изрази "дълбокото си подозрение" от бягството на Сноудън на китайска територия и го нарече предател.

"Да бъдеш наречен предател от Дик Чейни е най-голямата чест, която може да се окаже на един американец", заяви Сноудън и увери, че бившият вицепрезидент на Джордж Уокър Буш е участвал в създаването на системите за следене на електронните комуникации.

"Американското правителство няма да може да потули този случай като ме хвърли в затвора или ме убие. Истината е в ход и няма да може да бъде спряна", добави Сноудън. На въпрос защо е избягал в Хонконг преди разкритията си, той обясни, че не очаквал справедлив процес в САЩ.

"Американското правителството, както вече е правило при други разобличители, незабавно и очаквано отне всякаква възможност за справедлив процес в моята страна като публично ме обяви за виновен в измяна", отбеляза Сноудън.

"Напускането на САЩ представляваше огромен риск, тъй като служителите на Агенцията за национална сигурност трябва да обявят всякакво пътуване в чужбина 30 дни предварително и са следени. Трябваше да отида, без предварителна резервация, в страна, чиято културна и съдебна рамка ми позволява да работя без да бъда незабавно задържан", обясни той.

Сноудън обеща да съобщи повече подробности за начина, по който Агенцията за национална сигурност може да има пряк достъп до лични данни в интернет. Той отбеляза, че американските агенти имат достъп до частни имейли и история на посещения на сайтове в интернет.