Силни снежни бури в голяма част от Япония отнеха живота на 11 души от сряда насам, съобщиха местните медии, цитирани от АФП. Нанесени са също материални щети и има сериозни нарушения на транспорта.

Времето продължи да се влошава в западната, централната и северната част на архипелага, като на места има сериозна опасност от свлачища и лавини, предупреди националната метеорологична служба.

Път беше блокиран от свлачище в префектурата Ниигата, като изолира близо 280 жители на планинско село, но при инцидента няма пострадали.

В последните три дни авиокомпаниите трябваше да анулират стотина вътрешни полета и много влакове бяха спрени или се движеха с голямо закъснение, включително високоскоростните влакове Шинкансен между Токио и Осака, които обичайно се движат с интервалите на метрото.

Различни инциденти, свързани с лошото време, причиниха смъртта на най-малко 11 души, включително на човек, който беше отнесен от снегорин и на 29-годишен млад пожарникар, който загина при операции по почистване на снега. Жители на крайбрежната област Хокайдо бяха евакуирани заради наводнения, причинени от близо 10-метрови вълни.