В Русия днес е „Ден на изборната тишина” преди президентския вот. Интрига няма – социолозите дават около 70% подкрепа за борещия се за четвърти мандат Владимир Путин, а най-добре класираният опозиционен кандидат може да разчита на най-много 10% от гласовете, посочва специалният пратеник на bTV Новините Десислава Ризова.

По думите й борбата е по-скоро другаде – кой ще заеме второто място и кой от най-слабо популярните участници в надпреварата ще остане последен.

Говори се обаче, че скандалите по време на предизборната кампания ще доведат до рокади в правителството. Не е сигурно мястото даже на вътрешния министър.

С кого се състезава Владимир Путин? Има „вечни” кандидати като Явлински и Жириновски, голям прогрес обаче отбелязва Ксения Собчак. Баща й е свързан с политическия възход на Путин, но самата тя се опитва да канализира недоволството срещу държавния глава. Останалите опозиционни кандидати обаче не уважиха инициираното от нея откриване на паметна плоча на застреляния в Москва Борис Немцов.

Въпреки гръмките си заявки, Собчак не се очаква да вземе повече от процент.

Днес никой от 8-те кандидати няма право да агитира, но забраната не важи за декласираните от надпреварата като опозиционния лидер Алексей Навални. Той призова за бойкот: "На 19 март трябва гордо и с насмешка да видите как във всички предавания ще съобщят, че опозицията получава три процента, и да си кажете: "Не бях част от всичко това. Аз, заедно с огромно количество хора, не признах тази процедура, не бях участник и ще продължа да се боря с тази отвратителна, отблъскваща власт. Не отидох в избирателна секция, не се включих във вашата игра. Искам нормални избори и ще продължа да се боря за това".

Тези президентски избори в Русия са по-особени, защото се провеждат в условията на изключително напрегната международна обстановка. През последните дни отношенията Изток-Запад напълно заприличаха на тези от времето на Студената война, след като бивш руски шпионин беше намерен в Лондон поразен с бойно отровно вещество, разработено в СССР.

„Много странно, но абсолютно никой от опозиционерите не повдига темата за отравянето. Путин пък прави изявления, втвърдява тона, което се харесва на избирателите”, коментира Ризова.

Тя цитира оценката за съотношението на силите в предизборната кампания, която някои издания правят в заглавията на свои материали: „Снежанка и седемте джуджета”.