Четвърти ден в Париж са в сила извънредни мерки, заради пика в замърсяването на въздуха. Движението на коли е ограничено.

Най-разпространите симптоми във френската столица напоследък са дразнене в гърлото и смадене в очите. А за хората с астма, последните дни са същинско изпитание.

Заради метеорологичните условия и липсата на вятър, замърсените частици във въздуха не помръдват от началото на седмицата. Парижани масово се оплакват от затруднено дишане и се въздържат от спорт на открито. Това е най-сериозното зимно замърсяване на въздуха от 10 години.

Статистиката сочи, че 48 хиляди души умират всяка години в страната заради  замърсяването на въздуха.

От началото на седмицата в Париж е наложено ограничение – днес, например, се движат само коли, чиито номер завършва с нечетно число. Останалите - търсят начин да се справят и дори да виждат положителни страни: например, да видиш Париж само с половината коли.

Метрото е безплатно за тези, които не могат да излязат с возилата си. Това води до голяма блъсканица. Освен това проучванията сочат, че в пиковите часове замърсените частици на въздуха в него са около 10 пъти над нормата.

Добрата новина е, че през почивните дни вятър ще разнесе опасния въздух. По-неприятната е, че идната седмица се очаква нов пик в замърсяването.