Смъртта на Фреди Грей, който почина седмица след задържането му от полицията в Балтимор, е убийство и е започнато съдебно преследване срещу шестима полицаи, заяви прокурорката на града, цитирана от Франс прес.

Мерилин Мосби заяви това при представянето на доклада от разследването на смъртта на 25-годишния чернокож мъж на 19 април, която предизвика размирици в този източен американски град.

Прокурорката съобщи, че шестима полицаи, които бяха отстранени от длъжност миналата седмица, ще бъдат съдени за непредумишлено убийство. Петима вече са задържани.

Според разследването и аутопсията Фреди Грей е починал "от фатална рана, докато не е носел колан в полицейския фургон, в който е бил отведен".

След съобщението, че младежът е починал от счупване на шийните прешлени, град Балтимор стана сцена на ежедневни протести, които прераснаха в размирици в понеделник вечерта след погребението му, отбелязва АФП.

„Абсолютно необходимо е истината да излезе наяве за случилото се с Фреди Грей. Трябва да има справедливост. Всички доказателства трябва да бъдат представени“, каза американския президент Барак Обама в Белия дом.