Европейската комисия очаква заключенията от разследване на белгийската полиция, за да прецени дали е необходимо да предприеме действия срещу свой служител, обвинен в расистка проява. Това заяви на пресконференция днес говорител на комисията.

През последните дни, белгийски медии съобщиха, че двама служители на ЕК са влезли в остро пререкание в кафене в непосредствена близост до европейските институции в Брюксел. Двамата – мъж и жена – не знаели, че са колеги. Мъжът, който е малтийски гражданин, носел метална плочка с надпис „Мусолини”, а жената – италианска гражданка - му направила забележка по този повод. Тогава тя била нападната словесно и физически. Мъжът я обидил с антисемитски изказвания и я ударил с металната плочка по лицето. След което започнал да я души. Дамата е прегледана от лекар, който е потвърдил, че в следствие на сблъсъка тя страда от травма на главата, сътресение на мозъка и шок.

По случая е заведена жалба и полицията води следствие, в което са призовани свидетели. Мъжът, служител на ЕК и дотогава синдикален водач, не е отстранен от работа, уточни говорител на комисията. По думите му, докато не приключи следствието, остава в сила презумпцията за невиновност.

Белгийски медии цитират коментара на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева по повода, която отговаря и за персонала на комисията. Тя заявяви, че ако обвиненията се докажат, постъпката би била в пълно противоречие с основните европейски ценности. „Нямаме никаква търпимост към каквито и да било прояви на расизъм, реч на омразата и друго неетично поведение на наши служители, включително антисемитски действия”, допълва Георгиева.

Уточнява се, че пострадалата не е от еврейски произход. Обвиненият в провинението е имал условна присъда в своята родина, която не е отчетена при назначаването му на работа в ЕК преди 10 години. В общия случай комисията изисква проверка на съдебното минало на своите служители.