Случаят „Скрипал” – поредният от цяла серия
Един от тях е и убийството на писателя Георги Марков
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 6
    6
Георги Марков
Снимка: bTV

Случаят около руския двоен агент Сергей Скрипал обтегна отношенията между Лондон и Москва и връща вниманието към предишни подобни истории.

Разследване на 14 съмнителни смъртни случая във Великобритания, в които може би има руска следа – за това настоява един от депутатите в британския парламент. Сред тях са казусите „Литвиненко” и „Березовски”.

През 2006 г. бившият двоен агент Александър Литвиненко по спешност е приет в болница в Лондон. Три седмици по-късно умира. Отровен е с радиоактивен изотоп полоний-210, който е поставен е в чая му по време на среща в хотел.

Москва за състоянието на Сергей Скрипал: Британските обвинения са безпочвени Лондон пък заплаши, че ако бъде установена руска намеса, това може да доведе до нови санкции

През ноември 2012 г. при неясни обстоятелства не далеч от дома му в графство Съри загива и 44-годишният руски бизнесмен Александър Перепиличний. Той съдейства за разследване на корупция сред висши руски чиновници. Подозренията са, че е отровен.

Година по-късно, през март 2013 г., друг руски олигарх, получил политическо убежище във Великобритания – Борис Березовски, също е открит мъртъв. Смъртта му приличат на самоубийство, но последвали експертизи поставят това под съмнение.

Поредният случай на Острова връща спомена за „българския чадър"”. През септември 1978 г. на моста „Ватерло” в Лондон случаен минувач с чадър се блъска в писателя дисидент Георги Марков. Четири дни по-късно Марков умира.

Инжектиран му е рицин. Операцията е на тогавашната „Държавна сигурност”.

Британските власти засега се въздържат да отправят преки обвинения към Кремъл по последния случай с двойния агент Скрипал.

Те обаче потвърдиха, че бившият Скрипал и дъщеря му са отровени с нервноопаралитичен газ. Засега не е ясно точно какъв.

Лондон: Срещу Сергей Скрипал е бил използван нервнопаралитичен газБившият руски шпионин Скрипал и дъщеря му са били обект на умишлен опит за убийство с нервнопаралитичен агент, според британската полиция

66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря продължават да са в кома. С опасност за живота е и полицаят, който първи ги открива близо до търговския център в Солсбъри.

Полицията постави ограничения и на гробището, където са погребани съпругата и синът на Скрипал. Те умират през последните две години също при странни обстоятелства.

  • 6
    6
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре