Словашкият президент Андрей Киска прие оставката на премиера Роберт Фицо.

„Единствената причина за оставката ми е да не позволя хаос в страната си и да гарантирам стабилността. Предсрочни избори нямаше да донесат никаква стабилност – заяви Фицо. – Никъде не отивам. Ще бъда активен председател на най-силната политическа партия“.

Държавният глава поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в страната, предизвикана от убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница.

Преди смъртта си Куциак разследваше предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

Роберт Фицо
Снимка: Reuters

Двама министри – на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на журналиста. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк – след като партията на унгарското етническо малцинство „Мост-Хид“ (Мост) поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.

Киска повери съставянето на ново правителство на досегашния вицепремиер Петер Пелегрини, съобщи АФП. Така той се съгласи с искането на Фицо следващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия „Смер“ (Посока).

Председателят „Мост-Хид“ Бела Бугар предположи, че ще бъдат сменени поне една трета от министрите.

Петер Пелегрини е близък съратник на Фицо. В неговото правителство той заемаше поста вицепремиер за инвестициите и информатизацията. В периода 2014 – 2016 г. той бе председател на парламента, а по-рано –  министър на образованието.