След убийството на журналист:
Словашкият президент поиска предсрочни избори или промени в правителството
Според него трябва да се възстанови доверието на обществото
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    3
Ян Куциак
Снимка: Reuters

Словашкият президент Андрей Киска призова за съществени промени в правителството или за предсрочни избори след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупция на най-високо равнище, свързана с италианската мафия, предаде Франс прес.

"Сега виждам две решения: промени в дълбочина на правителството или предсрочни избори", каза Киска в изявление по телевизията за убийството, разтърсило Словакия.

Убитият словашки журналист е разследвал злоупотреби с еврофондове Ян Куцияк е започнал материал за политици и бизнесмени, заподозрени за финансови злоупотреби и връзки с италианската мафия

Ройтерс цитира президента, че ще поиска разговори с политическите партии и ще настоява за съставяне на ново правителство или за свикване на предсрочни избори, за да бъде възстановено доверието на обществото след убийството на разследващия журналист.

Един от хората, назовани в публикуваното посмъртно разследване на Куциак за злоупотреба с европейски фондове и други измами, е имал връзки със сътрудници на премиера Роберт Фицо, посочва Ройтерс.

Протестите след убийството на журналист в Словакия не стихватВ ареста е и италиански бизнесмен, близък до кръговете около премиера Фицо

"Ще започна разговори с политическите лидери, за да кажат как си представят бъдещето и как да бъде възстановено доверието на хората в собствената им държава", каза президентът. "Виждам засега две решения: първо, широки и съществени промени в правителството, за да не поляризира обществото, и второ, предсрочни избори заедно с местните през есента", добави той.

  • 2
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре