Една страна не може да се справи сама с международната организирана престъпност, затова е важно да обединим силите си в разследванията. Това коментира в интервю за bTV посланикът на Словакия у нас Мануел Корчек.

Страната му беше разтърсена от невиждани протести след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Смята се, че двамата са били застреляни заради подготвяна публикация за връзките между италианската мафия и кръгове около правителството. Това доведе до оставки на най-високо ниво.

„Новият премиер и вътрешният министър сформираха най-големия разследващ екип в историята на страната, в него са включени полицаи от Европол, специалисти от други европейски държави, които да помогнат на разследването”, отбеляза дипломатът.

Снимка: bTV

Според него силната реакция на словашкото общество се дължи на това, че никога до момента журналист в централноевропейската държава не е плащал с живота си за това, че изпълнява съвестно своите задължения. „Тези процеси са естествени за демократичните режими и е добре, че хората се мобилизираха и показаха гражданска активност, само така се гради качествена демокрация – нещо, за което се борим от 1989 г.

Какво е общото между България и Словакия – вижте във видеото!