Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница. Сред арестуваните има италиански бизнесмени.

Техните имена се споменават в публикация на Куциак, разкриваща корупция по високите етажи на властта. За въпросните бизнесмени се предполага, че са свързани с калабрийската мафия.

По-рано началникът на националната полиция Тибор Гашпар съобщи пред словашкото радио за един арестуван, заподозрян за убийството.

При обиски в домовете на лица, отдавна заподозрени за разпространение на наркотици, е задържан мъж, за когото се предполага, че е свързан с убийството. Конфискувани са 160 гр от наркотика перветин, хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза. Според Гашпар обаче е рано да се каже дали убийството е извършено с конфискуваното оръжие.

Снимка: Reuters

Обиските са извършени близо до селището Велка Мача, където бяха убити Куциак и приятелката му.

Основната версия за престъплението е разправа на италианската мафия Ндрангета. Куциак е подготвял материал за дейността на престъпната групировка в Словакия и връзките ѝ с властите на страната.

Според черновата на последния му материал представители на мафията, заселили се в Словакия, са развивали земеделие и са взели 8 млн. евро в последните години, изплатени от европейските фондове.

Снимка: Reuters

Междувременно Европейската комисия поиска от Словакия разяснения по съмненията за злоупотреби, разследвани от Куциак. ЕК е отправила въпроси към службата, която извършва разплащанията по земеделските фондове в Словакия. Приемаме всяко съмнение много сериозно, каза неин говорител.