Словакия ще проведе референдум през февруари за това дали да се запази забраната за еднополовите бракове в страната, обяви в четвъртък президентът Андрей Киска.

Парламентът на Словакия прие изменение в конституцията през юни, за да се определи брака като съюз между мъж и жена, като по този начин затвори вратата пред еднополовите бракове и предизвика реакцията на правозащитни групи.

Въпреки това консервативният Съюз за семействата продължи усилията си в тази посока, като събра 400 000 подписа, необходими в 5,4-милионната страна за свикването на референдум, който е насрочен за 7 февруари 2015 година.

Ще се гласува също така за правата за осиновяване от страна на еднополовите двойки и за това дали сексуалното образование и уроци за евтаназията трябва да станат задължителни в училище.

Активистите за защита на правата на хомосексуалните в страната, в която на преброяването през 2011 г. 70 на сто се самоопределиха като християни, се обявиха против референдума, смятайки че се създава опасен прецедент.

Само еден от седемте референдума, проведени в Словакия от 1993 г., беше валиден - за влизането на страната в ЕС, докато избирателната активност при останалите беше под необходимия 50-процентен праг.

Проучване на общественото мнение през 2012 г. показа, че 47% от словаците са за еднополовите бракове, докато 38% са против.