Словакия: ЕК да вземе мерки за „двойните стандарти” в Западна и Източна Европа
Практиката еднакви стоки да са с различно качество в различните страни членки е неприемлива, съгласи се Жан-Клод Юнкер
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 8
    0
Роберт Фицо и Жан-Клод Юнкер
Снимка: EPA

Европейската комисия да вземе мерки по твърденията, че някои компании продават стоки с по-ниско качество в Централна и Източна Европа, отколкото в останалите европейски страни, призова словашкият премиер Роберт Фицо.

По думите му проблемът варира от лошото качество на меса и шоколади до прах за пране с по-малко количество активни съставки.

„Не може да допуснем шоколадът в Австрия да е с по-добро качество. Той е на същата цена, в същата опаковка, а качеството не е същото в Унгария, Полша, Чехия и Словакия”, заяви Фицо.

„Чети етикета”: Има ли разлика в качеството на храните у нас и в Германия?Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласи, че тази практика е неприемлива и каза, че Комисията скоро ще издаде насоки, които да помогнат на националните власти в прилагането на европейските директиви за защита на потребителите.

Преди ден и Румъния призова ЕС да обърне внимание на „двойните стандарти”, използвани от компаниите за производство на храни при продажбата на различни продукти под еднакви марки в страните от Източна и Западна Европа.

Практиката се смята за законна в ЕС, при положение че всички съставки на храните са изредени.

Властите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България критикуваха няколко международни търговски вериги за използването на тази вратичка за продажбата на по-нискокачествени продукти в съответните страни.

„Чети етикета“: Второ качество храни ли ядем?Словашко изследване на разликите в съдържанието на 22 продукта на водещи мултинационални компании, продавани в Източна и Западна Европа, предизвика истински скандал
  • 8
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре