Слободан Праляк не е първият подсъдим в Хага, който избра смъртта
Теодора Енчева разказва за измеренията на наказанието и признанието на Западните Балкани
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
Слободан Праляк
Снимка: Reuters

Слободан Праляк изпи отрова минути след като съдия на ООН потвърди 20-годишната му присъда.
Той не е първият герой от войните на Слободан Милошевич, който избра смъртта, защото не можа да понесе наказанието.

Слободан Праляк

Преди 11 години бившият лидер на сърбите в Хърватия Милан Бабич също се самоуби в килията си в Хага. Той беше осъден от международния трибунал на 13 години затвор за престъпления срещу човечеството.

Слободан Праляк

На 29 юни 1998 г. в килията си се обеси и бившият кмет на Вуковар Славко Докманович. Градът бе първият напълно разрушен в Европа след Втората световна война. През 1991 г. в него Югославската народна армия и сръбски паравоенни формирования изтребиха стотици, а над 30 хил. цивилни бяха депортирирани.

Слободан Праляк

През 2006 г. в затвора на международния трибуна почина идеологът и ръководителят на всички войни в бивша Югославия в края на ХХ век. Слободан Милошевич беше намерен мъртъв в килията си, а водещият прокурор Карла дел Понте допусна самоубийство.

Слободан Праляк

„Не искам нито гроб, нито погребение, разпръснете пепелта ми над Мирогой (гробището в Загреб)“ – това пише в прощалното си писмо Слободан Праляк. Още преди две години, той собственоръчно го е изпратил на домашния си адрес.

Самоубилият се хърватски генерал оставил прощално писмоТой го е изпратил още преди две години

По всичко личи, че Праляк е бил готов за най-черния сценарий в живота си, в който играе главната роля.
Изглежда обаче никой, нито членовете на семейството му, нито приятелите му, са знаели каквото и да е за този спектакъл.

Бившият командир на босненските хървати ген. Слободан Праляк се е отровил с цианкалийТой погълна демонстративно отровата пред очите на съдебния състав

Изненадани и покрусени, стотици босненски хървати запалиха свещи на градските площади в знак на уважение.

Мостар – по-разделен от всякога след самоубийството на Слободан ПралякВсе още не е ясно каква е отровата, която той изпи в съдебната зала

Снимки на генерала, който има професионален опит в режисурата и драматургията преди войната, бяха разлепени в доминираните от хървати градове в Босна и Херцеговина.

Хърватия почете паметта на самоубилия се генерал Слободан ПралякДепутатите в парламента в Загреб запазиха минута мълчание преди днешното заседание

Старите му другари от бойните полета на бивша Югославия откровено го героизираха.

Слободан Праляк

На този фон Европейският съюз призова балканските лидери да уважават решенията на съда на ООН и да работят за добри междусъседски отношения и помирение.

Зрелищната саможертва на Слободан Праляк бе остро осъдена само от психиатри в Загреб, които предупредиха, че политиците не са реагирали добре, опитвайки се да представят самоубийството като достоен акт. Според специалистите самата информация за случилото се провокира автоагресия и агресия.

Минути след самоубийството на Праляк депутати в хърватския парламент се сбиха, сякаш в потвърждение, че играта на жертви и палачи в Западните Балкани продължава.

  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре