Следващият канцлер на Австрия най-вероятно ще е Себастиан Курц. Народната партия взема най-много гласове на изборите в Австрия – 31%.

Крайнодесните заемаха второто място според първоначалните резултати, но при обработени 52% от гласовете има разместване и второто място най-вероятно ще заемат социалдемократите, които досега управляваха заедно с техния канцлер в голяма коалиция с християндемократите.

Снимка: Reuters

Следващите по-малки партии, които успяват да прескочат 4-процентната бариера са зелените печелят 4,9%, либералите с 5,3% и новата партия на Пилц, който доскоро беше представител на зелените, но се разделиха и направи собствена партия. Със сигурност в следващия парламент влизат 6 партии, предаде специалният пратеник на bTV Кристина Баксанова.

Успяхме да привлечем повече млади хора към партията, сега е време за промяна, бяха първите думи на Себастиан Курц след обявяването на резултатите от изборите. Той беше посрещнат с бурни аплодисменти от събралото се множество.

Големият въпрос сега е кой ще управлява Австрия – каква ще бъде следващата коалиция. Дали отново ще се повтори моделът, който християндемократите имаха преди 12 години заедно да управляват с крайнодесните. Това ще стане ясно след изказванията на политическите лидери.

Очакваше се Народната партия да събере най-много гласове и да излъчи следващия канцлер на Австрия.

Себастиан Курц е лидерът на партията, който успя да постави ново начало и промяна в партията и да върне част от гласоподавателите, които бяха разочаровани от традиционните партии.

Курц ще бъде не само най-младият лидер в Европа. Той е най-младият канцлер в новата история на Австрия и едва трети християндемократ като канцлер, който ще управлява страната.

Наричат го детето чудо и политически талант, защото на 21 г. той влиза в политиката,  на 27 г. поема поста на външен министър. Той е човекът, който затвори Балканският път на бежанците и е най-остър в Европа срещу Турция.

Снимка: Reuters

В същото време настоява да се затвори Средиземноморският път на бежанците от Африка към Европа.

За трети път през последните 50 години Народната партия ще излъчи свой канцлер. За последен път те са имали такъв от 200 г. до 2005 г. в коалиция с крайно десните. Именно заради тази коалиция тогава Брюксел постави Австрия в изолация и наложи санкции.

Ако този сценарии се повтори сега, едва ли ще се стигне до санкции, имайки предвид многото популистки партии, които вече са в управлението на различни държави в Европа. Интересен въпрос е и кой ще поеме поста на външен министър и дали той няма да бъде даден на следващия коалиционен партньор.

Самият Себастиан Курц не изключва до този момент преговори с всички останали партии, евентуално със социалдемократите, с които управляваха досега в голяма коалиция.