Американското министерство на правосъдието обяви, че преразглежда използването на спорни технологии за следене на мобилните телефони в рамките на съдебни разследвания, като средство за локализиране или залавяне на заподозрени, предаде Франс прес.

Миналия месец ФБР е започнало да иска съдебни разрешения, за да използва технологиите, позволяващи проследяване на мобилни телефони и на техните собственици в рамките на разследвания.

"Относно тези технологии, министерството на правосъдието е в процес на преразглеждане на практиките си, за да се увери, че те отразяват неотменния ангажимент на ведомството да извършва жизненоважни мисии, като същевременно гарантира необходимост уважение на личния живот и на гражданските свободи", каза говорителят на министерството на правосъдието Патрик Роденбуш.

Уолстрийт джърнъл разкри миналата година използването на метод за следене от въздуха чрез устройство, което имитира сигналите на клетките на мобилните оператори.

Тези технологии били използвани от ФБР, от службата за изпълнение на наказанията и от агенцията за борба с трафика на наркотици. Според американското разследващо списание "Интерсепт", позоваващо се на документи, предадени от Едуард Сноудън, Агенцията за национална сигурност на САЩ и британският й еквивалент можели да следят напълно дискретно разговорите на милиони потребители на мобилни телефони по света чрез метод на хакване на криптирането на СИМ картите.