След вота в Холандия: Две големи изборни изпитания пред Европа
Холандия може и да каза „стоп” на популизма, но предстоят президентските избори във Франция и парламентарните в Германия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Марин льо Пен
Снимка: EPA

2017 e „годината на суперизборите” в Европа, смятат анализатори. На вота в Холандия спечели формацията на премиера Марк Рюте, умерен десен кандидат.

Холандия каза „стоп” на популизма, отчете той веднага след като стана ясно, че прогнозите за много близък резултат с „Партията на свободата” на националиста Герт Вилдерс не се оправдаха.

Марк Рюте след изборната си победа: Холандия каза „стоп” на популизмаСлед напрегнатите избори в страната предстоят обаче тежки преговори за сформиране на коалиция

Следват обаче два много по-сериозни теста за вълната от популизъм – изборите във Франция и Германия.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 23 април.

Очаква се завързана битка между крайнодясната Марин льо Пен, проевропейски настроения Еманюел Макрон и десния кандидат Франсоа Фийон.

Избори в Европа
Снимка: btvnovinite.bg

Президентът обаче няма да ясен на първи тур, социолозите са категорчини – ще има балотаж.

Според изследване на Ройтерс Льо Пен ще събере около 27% от гласовете на първия тур, а Макрон – с два процента по-малко. На втория тур обаче се очаква широко обединение срещу Льо Пен и победа на Макрон.

Другото важно изпитание за Европа е в Германия през есента – Федералната република избира нов парламент на 24 септември.

Ангела Меркел
Снимка: EPA

Според прогнозите кандидатът за канцлер на социалдемократите Мартин Шулц, обвиняван от противниците си в „социален популизъм", изпреварва иначе непоклатимата Ангела Меркел с около десет процента.

Избори в Европа
Снимка: btvnovinite.bg

Друг от основните въпроси на тези избори е дали крайнодясната формация „Алтернатива за Германия”.

Ако това се случи, ще е за първи път в историята на антиимигрантската партия.

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре