Все още има оптимистичен вариант за Гърция, но той е все по-малко вероятен. Това коментира в студиото на bTV Новините икономистът Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч”.

„Гръцкото правителство и партии трябва да осъзнаят, че повечето от реформите, искани от кредиторите, са в полза на гръцката икономика – биха помогнали на растежа, на публичната икономика, банките. Това обаче не се разбира достатъчно добре”, отбеляза той.

По думите му евентуална сделка с кредиторите е само „отправна точка” и важното е дали реформите реално ще се случат.

„Мисля че европейските правителства, както и институциите и ЕЦБ искат да има много ясна воля от гръцка страна да се прокара споразумението. Ако има сделка, тя ще изисква политиците в Гърция много бързо да прокарат промени в трудовото, данъчното и пенсионното законодателство”, посочи още Богданов.

Той беше категоричен, че Европа през последните 3 години си е научила урока и е въвела механизми, с помощта на които при най-лошо развитие на нещата губещите няма да са всички, а само Гърция и гръцкия народ.

По думите му все още това е най-богатият ни съсед и основен търговски партньор.

Как ще ни се отрази кризата на юг

Само за пет дни доларът повиши цената си с 1% на международните пазари. У нас също имаше колебания в цената на американската валута, като в момента един долар по курса на централната банка струва 1.76 лв. Анализаторите допускат, че на фона на кризата в Гърция е възможно интересът на инвеститорите към долара да расте.

Какво ще се случи след референдума в Гърция?

„Търсят убежище в доларовите позиции, но това ще се случва само при разрастване на проблемите в еврозоната”, коментира финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Скъпият долар може да повлияе върху цените на горивата, тъй като търговията с петрол се извършва с долари. В момента литър дизел се купува за малко повече от 2 лева и 30 стотинки:

Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация очаква промени в цените при задълбочаване на кризата.

Цените на пшеницата също се влияят от курса на долара:

„Ние в България търгуваме най-вече зърнените култури пшеница и царевица в левове, но българският пазар на тези култури се влияе от международните борсови пазари, където цената е в долари, така че поскъпването на долара в световен мащаб води до поскъпване и в левово изражение на основните борсови стоки”, посочи Васил Симов от Софийската стокова борса.

Част от техниката на родния пазар също се купува в долари. По-едрите електроуреди като телевизори, хладилници и перални няма да променят цените си, защото идват от Европа. Лаптопи, таблети и мобилни телефони обаче идват от Азия и вероятно ще поскъпнат.

Ако доларът продължи да расте и има поскъпване на техниката, то ще се усети след месеци, тъй като в магазините има складови наличности.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер