Победата на Доналд Тръмп предизвика трус на борсите. Изборът му за президент на САЩ изненада финансовите пазари. Само за няколко часа доларът се срина.

Инвеститорите потърсиха спасение в сигурното злато. Валутните пазари бяха подготвени за победа на Клинтън, затова и шокът беше сериозен.

Новината за новия американски президент срина цената на долара спрямо еврото с почти 3%. После пазарите се поуспокоиха. Причината е, че  за момента Донълд Тръмп не е говорил за икономическите си планове като президент. Преди това обаче като кандидат за Белия дом критикува сериозно политиката на държавния резерв.

Заради това и инвеститорите се насочиха към сигурното злато, чиято цена скача с 5 на сто заради сериозния интерес днес.

„Днес по-добре е да забравим за пазарите. Ясно е, че ще се сринат. Шокът е голям”, каза финансовият анализатор Роберт Халвер.

Предстои да видим дългосрочните последици за икономиката в Съединените щати и пазарите.

Дали обикновеният българин ще усети поевтинаването на долара в обменните бюра - ще стане ясно до седмица.

Съветът на експертите - сега не е момента да се купуват долари. Ако обаче имате инвестии тъкмо в тази валута, не се паникьосвайте.

Експертът Андрей Георгиев сравни случващото се със сутринта след решението на Великобритания за излизане от ЕС - същата паника и търсене на спасение в златото. По думите му по-евтиният долар едва ли ще се усети веднага, тъй като вече е възстановил част от загубите.