След редица сигнали на британски граждани, които попадат под ударите на указа, британският премиер Тереза Мей заяви, че при нужда ще предприеме съответни стъпки срещу САЩ.

"Имиграционната политика на САЩ е работа на правителството на САЩ, така както имиграционната политика на нашата страна трябва да бъде установена от нашето правителство. Но ние не сме съгласни с този тип подход. Ако той има влияние върху граждани на Великобритания, ние ще се намесим пред американското правителство", каза говорителят на Даунинг стрийт.

Това изявление дойде няколко часа, след като Тереза Мей породи полемика като отказа да разкритикува американската имиграционна инициатива на пресконференция по време на пътуване в Турция. Тя каза, че Вашингтон трябва да носи отговорностите си за политиката си за бежанците.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че указът на американския президент Доналд Тръмп , забраняващ влизането в САЩ на граждани и бежанци от няколко предимно мюсюлмански страни, е погрешен и не може да бъде оправдан със съображения за сигурност.