Радиоактивни ли са глиганите в Чехия?! – Пред този въпрос са изправени властите заради повишени стойности в месото на дивите прасета в района на планината Шумава. Всъщност проблемът не е в животните, а в храната, която приемат.

В зимните месеци прасетата се хранят с гъби, които изравят от земята. Гъбите от своя страна абсорбират високи стойности на радиоактивния изотоп цезий 137. Най-вероятно той е останал от аварията в Чернобил. Така стойности на изотопа са открити в дивото месо на прасетата.

„Когато глиганите не могат да намерят достатъчно храна през зимния сезон от октомври до януари/февруари, тогава те започват да ровят за храна в заразената почва. Броят на заразените глигани е висок”, коментира директорът на чешката агенция по безопасност на храните Юри Драпал.

Проблемът е сериозен за чехите, защото месото от глигани е обичан специалитет в страната. Често е използван за традиционните супи гулаш, за наденици или пържоли.

„Изследвахме няколко стотици глигани от района и около 50% от тях показват стойности превишаващи лимита за цезий 137”, коментира директорът на лабораторията към Чешкия ветеринарен институт Ян Росмос.

Ветеринарните власти успокояват, че всяко месо от диви прасета, което попада в гозбите е предварително изследвано. И дори това да не успокоени казват, че съдържанието на изотопа в количеството месо е в минимални дози и не може да увреди здравето.