Бих посъветвал отговорните държавни мъже да правят разлика между риск, заплаха и опасност и когато обявяват нещо, да си дават сметка, че то или плаши, или успокоява прекомерно. Това каза експертът по сигурността полк. Славчо Велков в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той коментира заплахата за България след атентата в Манчестър.

Разбира се, че има рискове за националната сигурност на Република България. Няма информация за пряка заплаха, но че може да бъде мишена страната ни – обекти в нея колкото искате, особено тези на критичната инфраструктура“, посочи той.

Според него атентаторът от Манчестър Салман Абеди, ако е действал сам, е силно повлиян от радикални идеи и се е самомотивирал или е бил мотивиран от нещо, което се случва много далече от него.

„Тази воля за съпротива, тази нагласа в тези хора (атентаторите) е провокирана от събития, които стават някъде другаде и най-вече от политики. Ако погледнем по-стратегически на въпроса, някои анализатори вече свързаха атентата с посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, каза Велков.

Снимка: bTV

„Онзи ден бяхме свидетели в Рияд как два подписа – на Тръмп и на саудитския крал, са на път да променят средата за сигурност в глобалното пространство. Говорим за сделка за оръжие, което САЩ ще доставя в региона, за над 1/4 трилиона долара. Това е над 300 пъти бюджета за отбрана на България. Всичко това са средства, които сеят смърт. Вижте какво се случи там – предложение на Тръмп за създаване на ислямско НАТО. Това е може би един неосъзнат опит от негова страна, което ще изправи две огромни течения в исляма едно срещу друго – сунитски и шиитски държави. И какво ще последва? Това оръжие произвежда непрекъснато мигранти, смърт, радикализъм, ултраконсервативни идеи. Това ни чака, за съжаление“.

Политиката на великите сили, обикновено, особено когато отива в такава посока, се отразява на съдбата на по-малки държави, в случая – на европейски държави, посочи гостът.

Снимка: bTV

Той призова „да оставим настрана емоционалните изрази на политиците за съпричастност и да кажем, че Европа е изправена пред изключително сериозна заплаха и тя непрекъснато се случва и се повтаря“.

Религиите са тези, които трябва да се обединят в противодействие на тероризма, смята Велков.

Помолен да опише профила на атентатора самоубиец, експертът каза, че той не се различава от този на обикновения човек. Това обикновено са млади хора на 18 – 27 години, достатъчно добре мотивирани, които прекрачват лесно границата на страха от смъртта, достатъчно образовани и технически грамотни. Нека не се лъжем – това не са неграмотни хора, които не знаят за какво става въпрос.

На въпроса какво ги мотивира да се самовзривят, той посочи, че „една от основите на религиозно мотивирания тероризъм, доколкото същ такъв, е фанатизмът – безпределната вяра в нещо, което може и да не вярно. За съжаление, все повече млади хора, и то в Европа, които са продукт на европейските общества, го правят.

Велков посочи, че не би могъл да каже дали Абеди е бил религиозно мотивиран. Това, че „Ислямска държава“ (ИДИЛ) пое отговорността за нападението няма никакво значение – той може изобщо да не е съпричастен към ИДИЛ, но е съпричастен към идеите ѝ.

Според Велков са допуснати пропуски в сигурността, при положение, че проверката на входа не е била стриктна. Трябва обаче да се отдели работата на националната система за сигурност на Великобритания и системата за фирмена сигурност на „Манчестър арена“, която се стопанисва от американска фирма, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото:

За такива пропуски разказа Димитър Лилков – български студент в Манчестър, който е бил на концерта.

Пред bTV той каза, че на входа само са го попитали носи ли чанта и са проверили билета му. Мерките можеше да са по-сериозни, може би трябваше да има полиция отвън, каза той.

Лилков разказа още, че си е тръгнал съвсем малко преди края на концерта и по време на взрива е бил на 30 – 40 метра от входа, извън сградата. „За секунди настъпи анархия, хората започнаха да бягат“, беше като на филм, каза той.

По нищо не се очакваше такъв финал на концерта, добави Лилков.

В началото дори си помислил, че това е част от шоуто.

Вижте повече от разказа му във видеото:

Междувременно беше съобщено и името на четвърта жертва на атентата – 15-годишната Оливия Кембъл, предаде специалният пратеник на bTV Полина Ботева.

Британския премиер обяви, че се повишава нивото на терористична заплаха в Кралството от „тежко“ в „критично“. Причината е, че службите не могат да установят дали Абеди е действал сам или са му помагали други лица.

Снощи на пл. „Албърт“ в града имаше бдение за жертвите, на което се събраха около 25 хил. души. Посланието им беше, че са заедно, че няма да се поддадат на терора, ще запазят обществото си, ще преживеят случилото се, но няма да забравят жертвите.

Засега по улиците е спокойно, не се вижда засилено полицейско присъствие.

Вижте повече във видеото: