Славчо Велков: Терористите може би пробват реакцията на лондонските власти
Експертът очаква опити за атентати по Коледа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Тома Биков и Славчо Велков
Снимка: Ладислав Цветков

Вчерашната спецакция в лондонското метро може да е предизвикала определена паника сред гражданите, но е показала правилната реакция на властите при инцидент, който може да е от терористичен характер. Това е позицията на депутата от БСП и специалист по сигурността Славчо Велков.

„Това беше едно изпитание за системата за сигурност на Великобритания и тя го издържа успешно. Никога не са летяли толкова вертолети над столицата”, посочи той в студиото на „Тази събота”.

По думите му обаче в конкретния случай може и да не говорим за фалшива тревога, а за част от по-мащабен план на екстремисти. „Може да е неутрализиран в зародиш терористичен акт, може и да е тест от страна на някой, който иска да пробва реакцията на обществото и силите за сигурност, най-вече. Например, оставя се един багаж без надзор, в който няма нищо, но се вижда дали ще се изплашат хората, как реагират силите за сигурност”, обясни Велков.

Паниката в центъра на Лондон – заради пререкание на перонаПолицията разпространи снимките на двама души, с които иска да говори

Според него наближаващите коледни празници са рискови, защото „някои организации и групировки, в това число „Ал-Кайда” и „Ислямска държава” като че ли по правило удрят на подобни празници – когато най-много боли не само тялото, но и душата”.

Велков изрази мнение, че колкото повече групировките губят на терен в Близкия Изток, толкова повече ще се активизират в Европа.

Атентатът в Египет предизвика мащабна антитерористична операцияВоенни ликвидириха 30 души на Синайския полуостров

По отношение на вчерашния атентат в Египет, отнел живота на над 230 души, той посочи, че става дума за атака в район, където централната власт не е толкова силна и това е довело до бавна реакция на спецчастите. „В района действат т.нар бойни групи – ислямисти салафити, които са се обявили за съпричастни към „Даеш”, посочи експертът и предположи, че в близките часове „ИДИЛ ще се обади, за да привлече дивидент”.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре