Заради удоволствието от живота, широката усмивка, закачливостта и безбройните шеги приятелите на Себастиен го наричали „Слънчицето”, пише „Монд”. Всекидневникът публикува портрет на застреляния във вечерта на 13 ноември българин по спомените на неговите приятели.

37-годишният Себастиен е бил с приятели на маса пред бар Карийон. „Истинска светлина” – така го описва приятелката му Фани. „Той беше въплъщение на идеалния парижанин – щастлив и фриволен, задълбочен и интелектуален, очарован и очароващ. И той си имаше грижи, но успяваше да ги скрие дълбоко в себе си и постоянно да разсмива хората”, казва тя.

Роден е във Валансиен в Северна Франция, после заминава със семейството си в Париж. Обичал е да играе футбол, припомня приятелят му от детинство Жером. През ваканциите е ходел в Оряхово, откъдето е майка му Йорданка.

Според приятеля му Димитър, Себастиен е взел най-доброто от двата свята – отлично образование във Франция и спонтанност и топлота от българските си корени.

Обичал е да чете и е имал впечатляваща библиотека. Прекарвал е часове в малка книжарница в Сен-Жермен де Пре. „Беше изкушен от политиката, от дипломацията и геополитиката”, разказва състудентът му от факултета по право Тибо.

Себастиен е работил 3 години в Европейската комисия, след което отново се е върнал в Париж. „Беше прочел всички книги за великите личности и всички техни книги. Мисля, че щеше да стане един от тях”, убеден е приятелят му.

Вдъхновен от техните книги, той е обичал да обикаля по света също като баща си Даниел, починал докато Себастиен е бил още юноша. „Имаше нещо идеалистично и романтично в него. Дълго време търсеше себе си и накрая се намери”, разкава Димитър.

След като подновява следването си в университета за икономика, Себи създава собствена консултантска компания за консултиране на предприятия, работещи в Иран и Центална Азия. Планирал е в края на годината да замине да живее и работи в Техеран.

„Работеше здраво, но винаги беше на разположение  - усмихнат и внимателен”, подчертава неговият съученик Шарл. Двамата са имали намерение да отпразнуват 30 години от тяхното запознанство преди заминаването на Себастиен, пише „Монд”.