Скритите знаци в посланието на испанския крал Фелипе
Коя е картината зад главата на краля?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Фелипе VI
Снимка: Reuters

Обръщението на испанския крал Фелипе VI по повод референдума в Каталуния беше доста ясно като послание – „някои представители на властта” в провинцията са нарушили конституцията и автономния статут на региона и са демонстрирали „неприемлива нелоялност” и „безотговорно поведение”.

Интересни обаче са и невербалните послания в обръщението му.

Кралят на Испания: Каталунският референдум разруши демокрацията и раздели обществотоФелипе VI обяви допитването за незаконно

До лявата ръка на краля е испанското знаме, а до него се виждаше и флагът на Европейския съюз. От другата му страна има отворен лаптоп, който да напомни, че кралят е модерен и освен това следи битките в социалните мрежи, които се разразяват покрай референдума – непризнат, разбира се, от Мадрид.

Зад главата на Фелипе се вижда част от картина, която да постави монархическата му власт в исторически контекст.

Една от първите реакции в социалните мрежи да беше шегата дали това, което се вижда точно зад главата на крала, е палка – в Каталуния имаше сблъсъци с насилие, а палките влязоха в употреба.

Всъщност по-важният знак е коя личността на картината. Това е Карлос III Бурбонски, кралят, който налага испанския (т.е. кастилския) език в образователната система в цялата страна през 1768 – за сметка на каталунския. За учителите, които решават да не се съобразят със заповедта му, има сериозни наказания – вкл. и затвор.

Все пак картината не е специално окачена за записа на речта на Фелипе – тя е на това място от три години насам, но и Фелипе можеше да избере и друга част от резиденцията си, която да използва като фон.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре