Шестгодишно американче написа писмо до американския държавен глава Барак Обама, в което предложи дом за сирийчето Омран.

Преди месец видеозапис на петгодишното дете, спасено от развалините след разрушителен въздушен удар в сирийския град Алепо, обиколи света и предизвика вълна от реакции в социалните медии.

След като видял кадрите, шестгодишният Алекс от Ню Йорк написал:

„Скъпи президент Обама,

Спомняте ли си момчето, прибрано от линейката в Сирия? Бихте ли отишли да го вземете и да го доведете [у нас]? Паркирайте на алеята за коли или на улицата, а ние ще ви чакаме със знамена, цветя и балони. Ще му дадем семейство и той ще е наш брат“.

Детето разказва още, че сестричката му ще събира пеперуди за Омран и ще му даде големия си син заек, тъй като Омран няма играчки. Той самият ще му даде колелото си и ще го запознае с приятелче от училище, също сирийче, и всички ще си играят заедно. „Можем да го каним на рождени дни, а той ще ни научи на нов език“.

Обама показа писмото на останалите световни лидери по време на Общото събрание на ООН миналата седмица, на което се дискутираше кризата в Сирия.

Пред тях той заяви, че всички можем да се поучим от Алекс – от „хуманността на едно малко дете, което не се е научило да бъде цинично, подозрително или да се страхува от другите заради произхода им, вида им или начина, по който се молят“.

Впоследствие от администрацията на президента разпространиха писмото, както и видео на Алекс, който го чете.

„Всички трябва да сме повече като Алекс. Представете си как би изглеждал светът тогава. Представете си страданията, които бихме могли да облекчим, и животите, които бихме могли да спасим“, коментира Обама в профила си във „Фейсбук“.