Скандал в Германия след самоубийството на заловен терорист
22-годишният Джабер ал Бакр бе най-охраняваният затворник във Федералната република
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
Германия, полиция
Снимка: bTV

Скандал в Германия предизвика фактът, че заподозреният в организиране на атентат 22-годишен сириец Джабер ал Бакр беше намерен тази нощ обесен.

Той беше настанен в килия в затвора в Лайпциг и бе най-охраняваният затворник във Федералната република.

Ал Бакр е успял да се обеси на тениската си. Тя е била прикрепена към прозоречната решетка на килията му.

Трупът е бил открит в 19,45 ч снощи от надзирателка стажантка. Пристигналият незабавно лекарски екип не е успял да реанимира сириеца, смъртта официално е оповестена в 20,15 ч.

Политици от всички партии поискаха незабавно обяснение как е могло да се стигне до там.

На извънреден брифинг днес на въпроси отговаряха правосъдният министър на Саксония Себастиан Гемко, главният прокурор на провинцията Клаус Флайшман и директорът на затвора в Лайпциг Ролф Якоб.

Задържаният е бил прегледан от психиатър, който установил, че е той е психически устойчив и няма опасност да се самоубие.

Ал Бакр бе арестуван в неделя през нощта в дома на трима сирийци в Лайпциг, които разпознали в него издирвания в цяла Германия заподозрян терорист.

Те го предадоха на полицията, овързан с кабели, след като се уверили, че това е издирваният терорист.

Бежанецът, задържал най-търсения мъж в Германия: Не съм геройТерористи като Ал Бакр за мен не са сирийци, нито са хора, казва бежанецът Мохамед и разказва, че отказал пари от атентатора, а полицията го приела насериозно едва след като показал снимки със задържания

В жилището на 22-годишния мъж полицията откри в събота 1,5 килограма взрив. Според експерти сириецът е готвел атентат срещу берлинско летище, който е бил насрочен за близките дни.

Сириецът е наблюдаван от властите след сигнал на чужди разузнавания, но при акция за залавянето му в събота успя да избяга.

  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре