Събралата над 3 млн. подписа инициатива за провеждане на повторен референдум за членството на Великобритания в ЕС се разследва от властите, след като бяха установени 77 000 неправомерно добавени парафа, съобщава „Гардиън”.

Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа.

По закон само британски граждани могат да се включат в подписката, но са били установени такива от Исландия, Тунис и др. Има и абсурдни случаи – Ватикана има 890 постоянни жители, но 39 000 човека се води, че са подкрепили от седалището на католическата църква втори референдум за брекзит.

Сайтът на подписката има само една защита от злонамерени действия – поле в което потребителят да заяви, че е британски гражданин. Потребители коментираха в социалните мрежи, че електронната платформа е истински фарс.

Друг абсурден момент е, че подписката всъщност е започната от активиста за брекзит Уилям Оливър Хийли през май, когато социолозите предричаха остане на Обединеното кралство в ЕС.

Той коментира пред британския всекидневник, че може би се е престарал с действията си, но сега, очаквано, не вижда нужда от нов референдум. „Вярвам, че това, което трябва да направим сега за доброто на нашата страна е да застанем зад волята на британския народ, да приложи чл.50 на Лисабонския договор и да продължим с процеса на напускане на ЕС”, заяви Хийли.

Политически и икономически трусове

Британският парламент се събира на първото си заседание след допитването, което каза сбогом на Европа.

На този фон се разгорещява битката за лидерския пост в управляващата консервативна партия, след изявлението на премиера Дейвид Камерън, че ще се оттегли от поста, щом бъде избрано кой да го замени. Най-спряганото име е това на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, който оглави кампанията за излизане от Евросъюза.

Сега Джонсън смекчи позицията си, като заяви, че страната му ще продължи да "активизира" връзките си с общността.

На фона на политическите сътресения, финансовият министър Джордж Осбърн увери, че британската икономика е стабилна: "Икономиката ни е достатъчно силна, за да посрещне предизвикателствата, пред които сега е изправена страната ни."

Въпреки оптимизма на Осбърн, британската лира отбеляза нов спад при отварянето на азиатските фондови борси тази сутрин.

Според директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард обаче паника в световната икономика не се очаква. Тя увери, че ситуацията е под контрол.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа