ООН: Сирийското правителство е пуснало зарина над Хан Шейхун
Именно тази атака доведе до американските въздушни удари на територията на Сирия през април тази година
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    9
Идлиб
Снимка: Reuters

Военен самолет на сирийското правителство е пуснал отровният газ зарин над Хан Шейхун в провинция Идлиб, съобщиха разследващите органи на ООН.

Тази атака, при която загинаха над 80 души, доведе до американските въздушни удари на територията на страната.

Смъртоносна химическа атака в ИдлибЖертвите са десетки, сред тях има жени и деца

Сирийското правителство е използвало химически оръжия повече от 20 пъти по време на гражданската война в страната, допълват още от ООН.

„Правителствените сили продължават да използват химически оръжия срещу цивилни граждани в зони на опозицията” се казва още в официалния доклад.

Отровният зарин е газ без миризма, който атакува нервната система на хората, които са го вдишали.

Комисията, разследваща химическата атака в Сирия, е подложена на натискГлавният докладчик Едмонд Мулет заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че „обстановката е силно политизирана”

До момента комисията към ООН е проучила 33 случая, в които са използвани химически оръжия. 27 от тях са извършени от правителството на Башар Асад, от които седем – от 1 март до 7 юли тази година.

Правителството на Асад многократно отричаше обвиненията, че използва химически оръжия. По повод атаката над Хан Шейхун съобщиха, че тяхна бомба е ударила склад на бунтовниците, в който се съдържал зарин. Тази версия беше отхвърлена от разследването на ООН.

  • 2
    9
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре