Сирийският режим си върна пълния контрол над северния град Алепо, втория по големина в Сирия, спечелвайки най-голямата си победа над бунтовниците от началото на войната през 2011 г., предаде АФП.

„Благодарение на кръвта на мъчениците ни и жертвите на храбрите ни въоръжени сили и съюзените с нас сили, генералното командване на въоръжените сили обявява връщането на сигурността в Алепо след освобождаването му от тероризма и терористите и напускането на тези от тях, които оставаха в него“, се казва в изявление на сирийската армия.

„Тази победа е стратегически обрат във войната срещу тероризма. Тя подчертава способността на сирийската армия и съюзниците ѝ да спечелят битката срещу терористичните групировки и полага основите на нова фаза за прогонването на тероризма от цялата територия на Сирийската арабска република“, се казва още в изявлението.

Сирийския център за наблюдение на човешките права, който разполага с широка мрежа от наблюдатели в Сирия, съобщи по-рано днес, че последната група бунтовници са били евакуирани от града.

Междувременно евакуацията на цивилни от Източно Алепо бе възобновена. 60 автобуса с хора бяха блокирани в бунтовническия анклав при минусови температури с недостатъчно храна и вода.

Според наблюдатели 17 хил. души вече са извън пределите на Алепо.