Сирийските бунтовници, подкрепени от САЩ, установиха пълен контрол над ключово военно летище, окупирано от терористичната групировка „Ислямска държава”. Военновъздушната база се намира в Табка – само на 50 км от т.нар. столица на джихадистите Ракка. 

Сирийските демократични сили (СДС) – коалиция от кюрдски и арабски войници, подкрепяна от антиджихадистката коалиция начело със САЩ, съобщи, че е превзела базата след продължилите няколко дни сражения край град Табка на река Ефрат.

Снимка: Reuters

Превземането е значителна стъпка в борбата за прогонването на джихадистите от града, който самите те обявиха за своя столица. То беше част от офанзивата, целяща да си върне контрола над най-големия язовир в Сирия – Табка, както и самия град. С него водените от кюрдите бунтовници продължават да напредват към Ракка.

Правозащитни граждански организации изразиха притеснения за местното население, което все още обитава областта.

Снимка: Reuters

През 2014 г. бойците на „Ислямска държава” превзеха базата в Табка от сирийската армия. Тогава джихадистите извършиха едно от най-жестоките си престъпления – масово убийство на заловени войници.

Ракка беше шестият по големина град в Сирия преди началото на конфликта с население от около 220 000 души. След като джихадистите го превзеха, те забраниха на гражданите да напускат града без разрешение, да гледат международни телевизии и да говорят по телефона с всеки, смятан за враг на „Ислямска държава”.