Силите на сирийския режим започнаха нова офанзива в Алепо, опитвайки се с помощта на руската авияция да засили натиска върху бунтовниците в областта, съобщи ДПА, цитирайки активисти.

Атаката днес е била съсредоточена в североизточните части на Алепо, където през последните седмици се води интензивна военна кампания срещу контролираните от опозицията райони.

Местен източник на ДПА каза, че бунтовниците не са позволили на режима да напредне в областта Сюлейман ал Халаби в източната част на Алепо.

В този район се намира основната воднопречиствателна станция на града. Заради тежки бомбардировки по съоръжението, то вече не работи, съобщи представител на организацията "Спасете децата". "По-голямата част от водопроводната мрежа в източната част на Алепо също е разрушена. Няма капацитет тя да бъде поправена", допълни той.

Около 300 000 жители на източната част на Алепо са обсадени от правителствените сили. Жителите съобщават за намаляване на запазите от основни стоки, в това число храна, електричество и лекарства.

ООН започна разследване на атаката срещу хуманитарния конвой в Сирия

Междувременно днес ООН обяви, че е създала анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около атаката срещу автоколона с хуманитарна помощ, извършена в Сирия на 19 септември, предаде Франс прес.

При нападението в Орум ал Кубра в провинция Алепо загинаха най-малко 18 души. Вашингтон обвини за атаката Москва, която отрече да има каквото и да било участие.

Анкетната комисия ще работи за установяване на фактите и ще изготви доклад до генералния секретар Бан Ки-мун, който ще реши какво да се предприеме по-нататък, уточни говорителят на ООН Стефан Дюжарик, но не посочи срокове.

Колона от 31 камиона с хуманитарен товар на ООН и сирийския Червен полумесец беше атакувана на път за Орум ал Кубра, където трябваше да достави помощи на 78 000 души. При атаката се запалиха и бяха унищожени складът на Червения полумесец в района и 18 от камионите. Сред загиналите беше и местният ръководител на Червения полумесец.

Белия дом заяви, че руското правителство носи отговорността за въздушните удари в тази зона. Висши руски военни, както и шефът на руската дипломация Сергей Лавров отрекоха страната им да има каквото и да било отношение към атаката. Лавров дори се опита да защити режима на Башар Асад с аргумента, че нападението е било извършено през нощта, а сирийските самолети не могат да извършват нощни полети.