След като опитаха бреговете на Либия, островите на Гърция и равнините на Балканите, някои сирийци се обърнаха към един малко познат маршрут – през Северния полярен кръг.

В последните месеци няколко десетки сирийци са вървели пеша до крайните северни части на Русия, за да преминат малко известна част от границата на Норвегия. Около 20 сирийци на месец са навлизали в Норвегия през малото градче Киркенес, което се намира на 4000 километра от Дамаск.

„Относително ново явление е. Започна преди около шест месеца”, коментира единственият полицай на смяна в полицейското управление в Киркенес Томас Петерсен. „Между пет и 20 души на месец се опитват да преминат границата. Някои са се опитвали и на колела. Повечето ги прекарват с руски коли. Така е най-лесно за тях – просто си седят в колите и преминават в Норвегия. Но е незаконно”, допълни още Петерсен.

Според местен вестник 133 души, които са подали документи за получаване на статут на бежанци, са използвали този маршрут. Повечето от тях са сирийци.

Все още не е ясно как този необичаен маршрут е придобил популярност сред сирийските граждани. Петерсен разкрива, че той и колегите му в Киркенес извършват само началния разговор с мигрантите. След това ги качват на самолет и ги изпращат при миграционната полиция в Осло.

Маршрутът през Средиземно море остава най-популярният начин за достъп до Европа за повечето мигранти. По данни на ООН, от началото на годината рекордните 300 000 души са достигнали бреговете на Европа. Очаква се числата да нараснат в месеците преди настъпването на зимата.