Силата на човешкия дух и себеотрицанието, нужни, за да помогнеш в критичен момент, но и силата на фотографията да разкаже силна история в един-единствен кадър – всичко това се вижда в една от снимките, които се появиха в медиите след кървавия атентат в Алепо преди дни.

Тя показва фотограф, който тича с ранено дете в ръце.

126 души загинаха, след като терорист самоубиец се вряза с натъпкана с експлозиви кола в конвой с цивилни граждани.

Десетките автобуси превозвали хора от контролирани от Дамаск села, които са били обкръжени от бунтовници, докато на други возила чакали пък жители на обсадени от правителствените войски села. На мястото бил фотографът и активист Абд Алкадер Хабак. Взривът го съборил на земята, когато се изправил, започнал да помага на ранените.

„Сцената беше ужасяваща – особено да виждаш как деца плачат и умират пред теб. Затова заедно с колегите ми решихме да оставим камерите и да започнем да спасяваме ранени хора”, разказва пред Си Ен Ен Хабак.

Първото дете, което видял, вече било мъртво. Насочил се към второ – изкрещели му, че и то е загинало. Фотографът обаче видял, че то диша, вдигнал го и се затичал заедно с него към линейка - с фотоапарата в ръце. В този момент и бил направен кадърът с него.

Снимка: Twitter

Хабак не знае дали детето е оцеляло. След като го оставил на лекарите, отишъл да помага и на други. При вида на поредното безжизнено тяло на малко момче не издържал и избухнал в ридания. Общо 68 деца са сред загиналите при атентата, за който все още нито една групировка не е поела отговорност.

След като се съвзел, той започнал да снима: „Исках да заснема всичко, за да съм сигурен, че то ще бъде показано”.

Кадърът с Абд Алкадер Хабак е част от големия разговор за отговорността на журналистите в зоните на конфликт – трябва ли да помагат на ранените или тяхна работа е само да покажат безпристрастно какво се случва.