Руски хеликоптер беше унищожен от сирийски бунтовници, като машината беше тежко повредена и се приземи аварийно, предаде Ройтерс, като се позова на опозиционни активисти.

Инцидентът е станал в провинция Латакия, на границата на която по-рано днес турски изтребители свалиха руски фронтови бомбардировач.

От Москва чак вечерта признаха, че при операцията за издирване на пилотите е бил повреден хеликоптер Ми-8, като един войник е загинал.

Според Сирийската обсерватория за човешки права, бойците са от групировка, която е поддържана от САЩ и която е въоръжена с противотанкови ракети „Тоу”. Именно такава е поразила вертолета, който е бил на контролирана от правителствените войски територия.

На кадрите се виждат общо 3 вертолета - един щурмови Ми-24 и един транспортно-ударен Ми-8 или Ми-17, които напускат района, както и още един Ми-8/17, който е приземен.

Няма данни за пострадали на борда на вертолета. Възможно е екипажът му да е бил евакуиран.

На този етап няма информация където точно в Латакия е бил обстрелян той и дали е участвал в операцията по спасяването на екипажа на сваления Су-24. Възможно е да става въпрос за монтаж на стари кадри от унищожаването на машина на сирийските ВВС.

Скоро след падането на бомбардировача се появиха кадри, показващи руски хеликоптери, които кръжат в небето на Латакия.