Различни групировки на сирийски бунтовници, включително и влиятелната Ахрар ал Шам, призоваха за сформирането на международна коалиция срещу действията на Русия и Иран в Сирия. Това беше съобщено в изявление публикувано в понеделник, предаде Ройтерс.

По думите на бунтовниците, подобен съюз е нужен, за да се спре „руско-иранският съюз, който окупира Сирия”, допълва още Ройтерс.

По-рано днес най-голямата шиитска милиция в Ирак обяви, че би приветствала руски действия срещу „Ислямска държава” в Ирак, предаде Ройтерс. Бригадата „Бадр” е подкрепяна от Иран.

Според специалисти това изявление ще засили притесненията на САЩ за нарастващото влияние на Москва в Близкия изток.

„Очакваме да видим руски военни самолети да бомбардират позициите и щабовете” на „Ислямска държава” в Ирак, както и всичките й маршрути за снабдяване в Сирия, каза пред Ройтерс Муен ал Хадими, високопоставен съветник на лидера на бригадата „Бадр”. „Ще приветстваме силно подобна интервенция на руснаците за премахване на ДАЕШ (съкращението, с което е известна „Ислямска държава”) в Ирак”, допълни той.

Междувременно друга силна шиитска групировка в Ирак „Асаиб Ахл ал Хак” изрази пълна подкрепа за руските въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Сирия. Представители на милицията обвиниха САЩ в нерешителност в атаките им срещу групировката.

По думите на говорителя им Наим ал Убуди, руските въздушни удари вече са дали резултат. „Знаем, че САЩ, през последната година и половина, не бяха сериозни в това да се сложи край на ДЕАШ”, допълни той.