Бивш сирийски студент, поискал убежище в Германия, е заподозрян и в планиране на атентат, съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес.

Бившият докторант от Техническия университет в Дармщат беше арестуван в края на февруари.

36-годишният мъж беше заподозрян в разпространяване на пропагандни клипове на Ислямска държава в социалните мрежи, припомня АФП. Следователите са открили на лаптопа му, конфискуван при ареста, планове за изготвяне на бомба, съобщи прокуратурата, която подозира, че той е искал да планира атентат на германска територия.

Защитата на заподозрения отрича той да е имал намерения да извърши атентат, твърдейки, че фактът, че през 2014 г. той е свалил от интернет планове за създаване на бомба, не доказва намерението му за извършване на нападение.

Заподозреният е подал молба за убежище в Германия, но в началото на годината местните власти започнаха процедура по експулсирането му. Той обжалва пред административния съд, отбелязва ДПА.

Германските власти остават бдителни поради заплахата от джихадистки нападения срещу страната, особено след нападението с камион, извършено в края на миналата година в Берлин, припомня АФП. Отговорността за атентата срещу коледния базар, при който загинаха 12 души, беше поета от Ислямска държава. Според германското вътрешно разузнаване в страната има около 10 000 радикални ислямисти, като се смята, че 1600 от тях са способни да преминат към насилие.