Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие с "Ислямска държава", Фронта "Ан Нусра" и "другите терористични групировки, свързани с тях", след като съюзникът й Русия съобщи, че ще започне военно изтегляне, предаде Ройтерс.

Сирийското военно командване разпространи изявление, в което посочва, че въоръжените сили ще се бият със същата решимост, както и преди, в координация с "приятелите и съюзниците", докато сигурността и стабилността не бъдат възстановени "върху всеки сантиметър от националната територия".

Армията на Дамаск допълни, че решението за намаляване на руското военно присъствие е естествен ход и е взето съвместно от военните ръководства на двете страни "след спирането на бойните операции на някои от фронтовете" в Сирия.

Днес се навършват пет години от официалното начало на конфликта в Сирия. Досега живота си загубиха над четвърт милион души, а милиони други бяха принудени да напуснат домовете си.

Все още няма конкретни данни каква част от руските военни ще се приберат у дома.

Руският президент Владимир Путин е информирал сирийския си колега Башар ал Асад за решението си в телефонен разговор. Путин е уверил Асад, че Русия ще продължи да подкрепя Сирия в борбата с тероризма.

Руският президент е информирал за решението си и американския си колега Барак Обама.

Двамата президенти са се изказали за по-активни действия за намиране на политическо решение на конфликта и са подкрепили преговорите в Женева между сирийското правителство и опозицията, който са под егидата на ООН.