Сирия стреля по израелски самолети над своя територия
Противоречиви информации за това дали има свалени машини
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 9
    5
С-200 Вега

Израелски бойни самолети са нанесли удар по конвой на „Хизбулла” близо до сирийския град Палмира, при което ПВО на страната е отговорило със зенитни ракети, съобщават световните агенции.

Версиите за случилото се се разминават значително. Според държавната сирийска информационна агенция САНА ЗРК С-200 „Вега” са успели да свалят една от израелските машини и да повредят друга, докато са опитвали да подпомогнат отряди на „Ислямска държава” в района на древния град.

Военният командир на Хизбула в Сирия е убит при израелски въздушен ударБедредин бе с наложени санкции от САЩ

Израелската телевизия „Ай 24 Нюз” цитира свои източници, според които нито един от самолетите не е пострадал, а една от зенитните ракети е активирала автоматичната противоракетна отбрана на еврейската държава, която я е унищожила с новия комплекс „Ароу”.

Това е станало северно от Йерусалим, като не е ясно как е била използвана системата, предназначена по принцип за спиране на балистични ракети в стратосферата.

Израел бомбардира предградие в Дамаск, убит е бивш затворник от "Хизбула" Йерусалим смята Самир Кантар за виновен за атаката в Галилея от 1979 г., при която загинаха четирима души

Израелските самолети на няколко пъти през последните години нанасяха удари срещу подкрепящите режима на Башар Асад сили на „Хизбулла” в Сирия. За тази цел те прелитат през Ливан, като разстоянията са толкова малки, че зенитна ракета с голям радиус на действие като тази на „Вега” може да гони целта си през няколко държави.

По информация на АП машините вече са били над израелска територия, когато въобще по тях е бил открит огън.

  • 9
    5
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре