Сирия прие руския план за прекратяване на огъня
Това съобщи ООН преди новия кръг мирни преговори, който започна в Женева
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Сирия - преговори в Женева
Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад прие руско предложение за примирие в Източна Гута, където се водят тежки сражения с умерената опозиция. Същевременно обаче Асад не прати делегация в Женева, където започнаха поредните преговори за мирен край на конфликта в Сирия.

Боевете в Източна Гута продължиха до последния час преди примирието. Районът е една от четирите зони за деескалация, договорени с посредничеството на Москва.

Тази вечер там пристигна и първият от много време насам хуманитарен конвой на ООН. На седмия поред кръг преговори в Женева под егидата на световната организация обаче, все още не са дошли представители на режима в Дамаск.

„Ние няма да гласуваме предварителни условия, ние сме тук, за да преговаряме. Целта ни в тези преговори е е оттеглянето на Башар Асад от властта още в началото на преходния период”, заяви Наср ал-Харири, главен преговарящ на обединената опозиция в Женева.

Сирия - преговори в Женева
Снимка: Reuters

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън също коментира тази вечер, че Съединените щати не виждат никаква роля на Башар Асад в управлението на страната след края на войната. Същевременно той добави, че има доста сходни позиции с Москва по отношение на битката с „Ислямска държава” и пълното й унищожение.

Пореден кръг преговори за кризата в Сирия започват в ЖеневаЗа да участва в мирния процес, опозицията настоява Башар Асад да се откаже от властта

За проведените седем срещи под егидата на Русия, Иран и Турция, бяха създадени и четири зони за деескалация в размирната страна.

Според ООН възстановяването на Сирия ще струва 250 милиарда долара.

В продължаващия конфликт загинаха около 340 хиляди души.

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре