Сирийското правителство отрече да е било уведомено от Турция за военната операция срещу кюрдските сили в района на град Африн, Северозападна Сирия, предадоха световните агенции.

Дамаск "осъжда строго тази брутална турска агресия срещу Африн, който е неотменима част от сирийската земя", каза източник от сирийското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция САНА.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу увери, че страната му е информирала в писмен вид сирийските власти за започналата през деня операция.

Кюрдската милиция в Северна Сирия Сили за защита на народа (СЗН) заяви, че "няма друг избор освен да се съпротивлява" срещу започналата днес турска военна операция срещу нея, предаде Ройтерс.

"Ще победим тази агресия така, както сме побеждавали други подобни нападения срещу наши села и градове", каза в комюнике подкрепяната от САЩ СЗН, която прогони от региона джихадистката групировка "Ислямска държава".

Тя обвини Турция, че е поразила цивилни квартали при въздушните удари по северозападния сирийски град Африн и района.

СЗН призова мъжете и жените в Северна Сирия да се присъединят към нейните редици и да отбраняват Африн.

Днес Турция откри там нов фронт в сирийския конфликт, увеличавайки перспективите за още по-дълбоко обтягане на отношенията си със своя съюзник от НАТО САЩ, отбелязва Ройтерс.

Най-малко 72 турски военни самолета са участвали в днешните бомбардировки в Африн, предаде ТАСС, като се позова на турския генерален щаб.

Русия възприема с безпокойство новината за турската военна операция в района на Африн в Сирия и призовава двете страни към сдържаност, се казва в разпространено днес изявление на руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

По-рано през деня президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сухопътната операция срещу контролирания от кюрдски сили район на Африн е започнала след подготовка с удари от въздуха на турската авиация.

В изявлението си руското дипломатическо ведомство заявява, че Русия се придържа към позицията си за решаване на сирийската криза при запазване на териториалната цялост на Сирия и нейния суверенитет.

В документа се обяснява, че основната задача на руските военни в Сирия сега е да гарантират прекратяването на огъня в т. нар. зони на деескалация на напрежението.

"След разгрома на военно-политическото огнище на международния тероризъм в лицето на "Ислямска държава" и изтеглянето на значителна част от руските войски от територията на Сирия понастоящем основната цел на останалите в тази страна руски военни е осигуряването на режима на прекратяване на бойните действия в зоните на деескалация", заяви руското външно министерство.

Русия ще подкрепи дипломатически Сирия и ще поиска в ООН Турция да прекрати военната си операция в района на Африн, каза Франц Клинцевич, член на горната камара на руския парламент, Съвета на Федерацията, цитиран от Ройтерс.