Дамаск осъди нахлуването на турски военни части в Сирия и смята тези действия за нарушение на сирийския суверенитет. Това гласи декларацията на сирийското Министерство на външните работи, цитирано от агенция САНА.

Армията на Турция започна тази сутрин военна операция за освобождаването на северния граничен град Джараблус от групировката "Ислямска държава“ (ИД).

Анкара твърди, че освобождаването на Джараблус ще се превърне в повратна точка в борбата с „Ислямска държава” и ще спомогне за освобождаването на втория по големина сирийски град Алепо в северо-западната част на страната.

Дамаск обаче подчертава, че борбата с тероризма трябва да се води само в координация със сирийските власти.

"Това, което става в Джараблус, не е борба с тероризма, както заявява Турция, поради което Сирия настоява ООН да спре тази агресия и да предприеме действия съгласно закона и да се зачита независимостта и целостта на държавата", казва се в декларацията на министерството, цитирана от БГНЕС.

Междувременно сирийската опозиция, която участва в операцията на турската армия в Северна Сирия, обяви, че е поела пълен контрол над град Джараблус, предадоха ТАСС и Франс прес.