Сириецът, планирал атентат в Берлин, се радикализирал в Германия
Това твърди брат му пред сп. „Шпигел“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Джабер Албакр
Снимка: bTV

Джабер Албакр – сириецът, планирал атентат в Берлин, който беше задържан, а след това се самоуби в килията си, се е радикализирал след своето пристигане в Германия, твърди брата на заподозрения, цитиран от сп. „Шпигел“.

Аля Албакр, който живее в Сирия, казал по телефона, че имам в Берлин радикализирал брат му и го подучил да се върне в родината си да се сражава.

Самоубийството на задържания за тероризъм сириец: От небрежност до фиаско (ОБЗОР)Въпросителните около случая на Ал-бакр са много

През септември 2015 г., седем месеца след получаването на бежански статут в Германия, Джабер се върнал в Сирия и се присъединил към групировката „Ислямска държава“ в град Ракка.

Ако тези сведения се потвърдят, това ще е знак за голям пропуск на германските служби за сигурност, които трябва да следят за потенциални джихадисти сред 900-те хиляди кандидати за убежище в страната, отбелязва Ройтерс.

Бежанецът, задържал най-търсения мъж в Германия: Не съм геройТерористи като Ал Бакр за мен не са сирийци, нито са хора, казва бежанецът Мохамед и разказва, че отказал пари от атентатора, а полицията го приела насериозно едва след като показал снимки със задържания

Агенцията цитира източници от тези служби, според които Джабер Албакр е бил няколко месеца в Турция това лято.

Смъртта на 22-годишния сириец, в чийто апартамент бяха намерени килограм и половина експлозиви, затруднява разследването на схемата, по която се е осъществила неговата радикализация, коментира говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре