Най-малко 159 души загинаха при силно земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер, станало рано сутринта на 24 август в Централна Италия. Ранените са 368, съобщи министър-председателят Матео Ренци.

Снимка: bTV

Според местни медии без домове са останали няколкостотин хиляди души.

Спасителните операции и издирването на затрупани продължават, в тях участват над 700 спасители и медицински служители.

Първият и най-силен трус е регистриран в 3:36 ч. местно време (4:36 ч. наше време). Епицентърът му е в градчето Норча, на около 150 км от Рим, но трусът е усетен много силно в целия регион.

Снимка: bTV

Най-силно са засегнати градовете Аматриче, Акумоли, Поста и Пескара дел Тронто. Характерното за този регион е, че е слабо населен, запазено е автентичното старо строителство, което обяснява и големия брой срутени сгради.

86 от жертвите са изровени от развалините на планинската община Аматриче, с население 2650 души. 100 души са в неизвестност.

„Аматриче вече я няма. Положението е драматично. Загиналите са много. Не мога да правя равносметка сега, защото спасителните работи продължават и са изключително трудни. Има хора затрупани под развалините, това е касапница. Аматриче е разделена на две и едната половина е разрушена. Невероятно сложно е да се копае под развалините. Измъкнахме много тела, но не знаем още колко има отдолу“, заяви кметът Серджо Пироци.

В Акумоли четиричленно семейство е било затрупано под развалините на дома им. 2500 души са останали без дом, съобщиха местните власти.

Град Аматриче е затворен за цивилни, в него се влиза с разрешение от полицията и дори журналистите са със специален режим, разказа специалният пратеник на bTV Десислава Ризова.

На мястото са изпратени много коли на гражданска защита, полицията, военните, багери и тежка техника, които да изравят хора от развалините.

„По пътя от Рим до Аматриче срещнахме десетки линейки с пострадали“, разказа Ризова.

Вижте повече във видеото:

Районът е планински и слабо населен, иначе жертвите щяха да бъдат много повече, посочиха от италианската гражданска защита.

Вижте повече за ужаса на земетресението от свидетелски разкази:

Правителството отпусна над 230 млн. евро спешна помощ за пострадалите. Европейският съюз и много други страни изразиха готовност да помогнат, но Рим засега отказва чужда помощ.

„Добрата новина е, пътищата в голямата си част са възстановени, така че пострадалите райони вече са достъпни за пожарникарите и за всички други оперативни екипи“, каза Фабрицио Курчио, началник на „Гражданска защита“.

След първите силни земетресения са последвали над 200 вторични труса (до 15 ч. местно време). Местните хора сравняват бедствието с това в Акуила през 2009 г., когато загинаха над 300 души.

Вижте повече във видеото:

Според сеизмолози се очакват още множество вторични трусове, но с намаляваща интензивност.

От българското Министерство на външните работи съобщиха за bTV, че няма информация за загинали или ранени българи.

Вижте разкази от първо лице на наши сънародници:

Отворени са и горещи телефонни линии, на които всеки може да се обади за помощ и съдействие.

Снимка: bTV

Според сеизмолозите земетресението в Италия не може да засегне България.

Причината за силния трус от тази сутрин е подпъхването на част от Африканската сеизмична плоча под Италия. За да се предаде това насъбрало се напрежение на съседни зони и да стигне до България обаче, са нужни години, успокояват сеизмолозите.

Вижте повече във видеото: